Era AI promite un val de dezinformare, deepfake și „fapte” halucinate. Psihologii abia încep să se confrunte cu implicațiile.

Inteligența artificială este probabil cea mai rapidă tehnologie pe care oamenii au dezvoltat-o ​​vreodată. În urmă cu un an, nu ați auzit adesea AI să apară într-o conversație obișnuită, dar astăzi se pare că se vorbește constant despre modul în care instrumentele AI generative precum ChatGPT și DALL-E vor afecta viitorul muncii, răspândirea informațiilor și multe altele. O întrebare majoră care până acum a fost aproape în întregime neexaminată este modul în care acest viitor dominat de inteligența artificială va afecta mintea oamenilor.

Au existat cercetări asupra modului în care folosirea AI în locurile lor de muncă va afecta oamenii mental, dar încă nu se înțelege modul în care pur și simplu trăirea printre atât de mult conținut și sisteme generate de AI va afecta simțul oamenilor despre lume. Cum va schimba AI indivizii și societatea într-un viitor nu prea îndepărtat?

În mod evident, inteligența artificială va facilita producerea dezinformarii – de la imagini false la deepfake la știri false. Acest lucru va afecta sentimentul de încredere al oamenilor în timp ce derulează pe rețelele sociale. Inteligența artificială poate, de asemenea, permite cuiva să-i imite pe cei dragi , ceea ce erodează și mai mult capacitatea generală a oamenilor de a avea încredere în ceea ce a fost cândva incontestabil. Acest lucru poate afecta, de asemenea, modul în care ei gândesc despre identitate.

 

Propria ta identitate poate fi amenințată și de deepfakes, dacă oamenii creează imagini sau videoclipuri cu tine făcând lucruri pe care nu le-ai făcut niciodată. În SUA, oamenii se identifică adesea cu locurile de muncă lor, iar acestea ar putea fi amenințate în curând. AI va face oamenii să se bazeze mai mult pe tehnologie și să fie distrași de acestea într-un moment în care aceasta este deja o problemă majoră? Există nenumărate moduri prin care AI ar putea remodela modul în care operează oamenii în lume. Dar cercetătorii abia încep să se confrunte cu implicațiile unei existențe saturate de IA.

Larry Rosen, profesor emerit de psihologie la Universitatea de Stat din California, Dominguez Hills, spune că își face griji că AI va face oamenii să se bazeze mai mult pe tehnologie. Oamenilor le place ca lucrurile să fie cât mai simple și ușor posibil, pentru a evita stresul, spune el, astfel încât oamenii ar putea începe să-și automatizeze fiecare aspect al vieții pe care îl pot.

În același mod în care ați putea folosi Google Maps pentru a ajunge peste tot și nu știți cum să ajungeți acolo altfel, AI ar putea determina oamenii să nu mai învețe lucruri pe care altfel ar fi trebuit să le învețe. În mod ironic, însă, Rosen crede că acest lucru ar putea cauza mai mult stres, deoarece oamenii sunt inundați de AI și schimbă constant vitezele și nu văd nimic destul de clar.

 

„Sunt îngrijorat de faptul că credem orbește GPS-ul. Nu o punem la îndoială. O să credem orbește AI?” spune Rosen. „Așa cum este, suntem copleșiți. Suntem atât de copleșiți încât nu ne putem obliga să facem o sarcină simplă și să o vedem până la capăt. Anxietatea va crește pe măsură ce ne confruntăm cu acest lucru necunoscut în lumea noastră.”

 

Michael Graziano, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Princeton, spune că crede că inteligența artificială ar putea crea o „lume post-adevăr”. El spune că probabil va fi mult mai ușor să convingi oamenii de narațiuni false, care vor fi perturbatoare în multe privințe.

„Realitatea a devenit pixeli, iar pixelii sunt acum infinit de inventabili”, spune Graziano. „Le putem crea oricum vrem.”

Acestea fiind spuse, Graziano se întreabă și dacă AI ne-ar putea ajuta cu epidemia de singurătate , care este o mare presiune asupra sănătății mintale. Poate că oamenii se vor gândi la AI ca la un prieten? Dar ce se întâmplă atunci? Încă nu știm, spune Graziano.

„Nu știm de fapt ce fel de impact va avea această tehnologie”, spune Graziano.

Michal Kosinski, psiholog computațional și profesor asociat de comportament organizațional la Universitatea Stanford, spune că AI ar putea avea un impact interesant asupra modului în care oamenii se gândesc la munca lor. El spune că AI va fi mai bun în îndeplinirea multor sarcini pe care oamenii le fac astăzi, așa că oamenii se vor baza pe ea și, în esență, ar putea deveni chipul uman al muncii pe care o face AI.

„Din ce în ce mai mult, nu numai medicii, ci și politicienii, judecătorii și profesorii vor deveni interfețe pentru algoritmi”, spune Kosinki. „Când mergi la medic, un medic îți va pune în continuare un diagnostic, dar acest diagnostic va fi doar tipărit de pe un computer care ți-a analizat semnele și simptomele vitale și i-a spus medicului să-ți dea acest medicament.”

Inteligența artificială va avea un impact asupra aproape tuturor aspectelor vieții umane, iar Graziano spune că sunt necesare mult mai multe cercetări asupra modului în care acest lucru va afecta mintea oamenilor. Dacă rețelele sociale pot avea un impact atât de major asupra societății, nu se știe ce consecințe ar putea precipita o tehnologie care progresează rapid, cum ar fi inteligența artificială.

„Mi-ar plăcea să văd oamenii să colecteze date reale despre starea psihologică a oamenilor, personalitățile, sănătatea lor mintală în funcție de implicarea lor cu inteligența artificială”, spune Graziano. „Ce face asta? Îmbunătățește într-adevăr lucrurile în unele moduri și dăunează lucrurilor în alte moduri? Este dependentă de personalitatea particulară sau de statutul socio-economic particular al unei persoane? Există această zonă uriașă care nu este studiată.”

 

Kosinki spune că oamenii abia încep să vadă cât de repede avansează aceste sisteme AI și că vor continua să devină mai complexe și capabile de mai multe lucruri. Lumea ar putea arăta mult diferit în doar un an și nu se poate spune cum va arăta mai departe.

„Alunecăm, foarte repede, către o lume controlată și dominată de IA”, spune Kosinki.

Sursa : www.wired.com